A katonai hivatással ismerkedhettek diákjaink

A katonai hivatással ismerkedhettek diákjaink

 

2022. szeptember 23-án, pénteken érdeklődő csokonais diákok egy csoportja látogatott el Éles Bulcsú és Géczi Gergő tanár urak kíséretében Hajdúhadházra, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjához. A programot Éles Bulcsú szervezte. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjuk a látogatásról:

Reggel 8 órakor érkezett a honvédség autóbusza, hogy Hajdúhadházra szállítsa a 27 érdeklődő diákot és a 2 kísérőtanárt. Itt (a hajdúböszörményi széchenyis diákokkal együtt) a MH 5. Bocskai István Lövészdandár vendégeként egy összetett bemutatón vehettünk részt. Személyesen vendéglátónk a lövészetvezető százados volt, aki egyből gondoskodott a fülvédők kiosztásáról, majd ismertette a nap eseményeit, bemutatta a lőteret.

Először egy raj szintű harcászati gyakorlat szemtanúi lehettünk – természetesen biztonságos távolságból. A részt vevő katonák először „szárazon” elpróbálták, majd éleslőszerrel el is gyakorolták, amint először megtámadnak egy kis tűzerejű ellenséget, majd „fonódva” visszavonulnak a nagy tűzerejű ellenség elől. A százados úr folyamatosan ismertette a történéseket, a lövészek kezében pedig folyamatosan dolgoztak a gépkarabélyok és a géppuskák, miközben az utasításoknak megfelelően mozogtak a gyakorlótéren.

Közelebbről tekinthettük meg a pisztolyos lőgyakorlatot, majd egy airsoftos harcászati gyakorlat következett. Ez utóbbi végén közvetlen közelről nézhettünk végig, hogyan kell szakszerűen átvizsgálni egy halott ellenséges katonát. Időről időre kérdezni is nyílt lehetőségünk, így mindenki megtudhatta azt, amire kíváncsi volt. Még egyfajta pályaválasztási tanácsadás kialakult a kötetlen beszélgetés során.

Ezt követően az egészségügyi katonák mutatták be a mentőautójukat és a náluk lévő felszerelést, majd egy harctéri életmentő katona mesélt nekünk. Végül eljött a sokak által várt pillanat: a katonák szakszerű tájékoztatása mellett kézbe lehetett venni az addig csak látott és hallott lőfegyvereket – természetesen töltetlen állapotban. (Bár itt mindenki megtanulta az első és legfontosabb lőtéri szabályt, miszerint „Töltetlen fegyver nincs”.)

A bemutató végén az autóbusz visszahozott mindenkit a gimnáziumhoz. Azt hiszem, minden részt vevő diák nevében kijelenthetem: ma megérte egy kicsit korábban kelni és a Csokonaiba beérkezni.

Galéria a Bocskai-dandár honlapján: https://www.bocskaidandar.hu/index.php/hirek/dandar-hirek/1612-a-katonai-hivatassal-ismerkednek-a-diakok