Csokonai Vizuális Műhely Galéria

Csokonai Vizuális Műhely Galéria

Iskolagalériánk 2013 novemberében kezdte meg a működését. Előbb a városban dolgozó képzőművészek (Burai István, Máthé András, Varga József) nyitották meg a sort, majd később budapesti-szentendrei kollégáik (efZámbó István, Aknay János, Szurcsik József) is eleget tettek a meghívásainknak. Azóta tartjuk ezt az egyensúlyt. Művésztelepek (Derecskei, Vámospércsi, Lácacsékei) bemutatkozó kiállításai tették teljessé a programtervünket.

Egy tanévben 7-8 kiállítást rendezünk abból a célból, hogy az iskola diákjai számára „házhoz hozzuk” a minőségi, kortárs képzőművészetet.

A műhelyhez kapcsolódva lehetőség van a technikai képek útján történő kommunikáció megismeréséére, fejlesztésére és alkalmazására is. A mozgókép- és média fakultáció keretein belül – főként az e tárgyból érettségizők – többször készültek fotósorozatok, kisfilmek. (A társadalomismeretből érettségizők is többször választották már a társadalomkutatás vizuális műfajait.)

A Vizuális Műhely a kiállítások mellett működtet rajz szakkört, szervez könyvbemutatókat és filmvetítéseket (például az 1956-os forradalom tematikája mentén).

„Az iskolagaléria célja, hogy a kamara-kiállításokat, megnyitókat komplex módon az iskola kulturális életének a részévé tegye verssel, zenével, énekkel vagy tánccal úgy, hogy azokon kivétel nélkül a gimnázium diákjai és tanárai szerepeljenek. A galéria így egyrészt fellépési lehetőséget biztosít a tehetséges tanulóknak, másrészt ezáltal is közelebb hozza a diákokhoz a művészetet és a (vizuális) kultúrát. A kiállítások az iskola vizuális kultúrára nevelő munkájának tapasztalati terepévé, a rajz és a média szakkörök és fakultációk, humán tárgyterületek részévé váltak.

Emellett a megnyitó ünnepségek megtisztelik a meghívásunkat elfogadó kiállító képzőművészeket, valamint az érdeklődő vendégeket is. A galéria működése nem csak egy alternatív pedagógiai színtér, hanem kapocs is a gimnázium és Debrecen városa között.”

(Részlet a galéria 2015-ben megjelent katalógusának előszavából.)