DSD II NYELVVIZSGAKÖZPONT

DSD II NYELVVIZSGAKÖZPONT

A DSD II nyelvvizsga általános bemutatása

 

A DSD, azaz Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz (a Kultuszminiszterek Tanácsának Német Nyelvi Diplomája) egy világszerte elismert nyelvvizsga, amely egy német kormányzati szerv, a kölni központú ZfA (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) felügyelete alá tartozik.

A DSD vizsga létrehozásáról 1972 márciusában döntöttek, amely jelenleg 65 országban érhető el, és évenként világszerte több mint 50.000 vizsgázó él ezzel a lehetőséggel. A vizsgákat csak erre akkreditált iskolákban lehet letenni. A DSD nyelvvizsgák illeszkednek a 2001-ben elfogadott, Magyarországon 2002-ben bevezetett Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeihez.

A Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium 2020 őszén hivatalosan is elnyerte a DSD II nyelvvizsga-központ címet. Végzős tanulóink a 2020/2021. tanévtől kezdve minden évben lehetőséget kapnak, hogy DSD II-es szinten vizsgázzanak, mely megfelel a KER B2-C1 szintjének. A DSD II vizsga tulajdonosa olyan nyelvtudással fog rendelkezni, amely a németországi felsőfokú tanulmányokhoz szükséges, azaz nyelvi szempontból belépőt jelent a németországi felsőoktatásba, ill. magyar- és németországi munkavállalás esetén előnyt jelent a pályázónak. A sikeres DSD II-es nyelvvizsgát Magyarországon közép-, ill. felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára lehet honosíttatni. A vizsga iskolánk diákjai számára ingyenes, a felkészülés órai keretek között zajlik.

A DSD II vizsga lefedi a 4 alapvető nyelvi kompetenciát; elemei tehát az olvasásértés, hallás utáni szövegértés, írásbeli kommunikáció és szóbeli kommunikáció. A vizsgán mindegyik kompetencia egyenlő súllyal szerepel, ezeken egyenként maximálisan 24 pont szerezhető. A szóbeli vizsga az iskolában zajlik 3 fős bizottság előtt, az iskolában megírt írásbeli vizsgarész értékelése központilag történik a németországi Kölnben.

A Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium pályázatát a Debreceni Egyetem Germanisztika Intézete, a Goethe Intézet és a Német Nagykövetség is támogatta.