Az év embere

Az év embere

 

 

 

 

A Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Pedagógusaiért és Diákjaiért Alapítvány idén is hű ahhoz a 18 éves hagyományhoz, hogy karácsonykor szerény tárgyjutalommal és „Az év embere” kitüntető címmel becsüli meg azt az iskolában dolgozó munkatársat, aki vagy a tárgyévben, vagy a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban töltött egész pályája során kiemelkedő és példamutató teljesítményt nyújtott.

Az év tanára elnevezés tehát kicsit megtévesztő, hiszen idei díjazottunk elismerő oklevelére is azt kellene írni, hogy közel 4 évtized a Debreceni Csokonai Gimnáziumért.

A mai történetünk 1974-re nyúlik vissza. Ekkor kezdte meg működését intézményünkben a testnevelés tagozat, mely 2013-ig, egy esztendő híján 40 évig eredményesen működött.

Sikerek által kivívott országos hírnevet, méltán megérdemelt elismeréseket, élsportolókat, olimpikonokat és különleges hangulatot kaptunk ettől a tagozattól. Jó, hogy a „tesi tagozat” a jelenlegi képzési szerkezetünkben is szerepel, a „C” osztály máig is a sportolók osztálya, és a nyílt napon is megtapasztaltuk, hogy ez a köztudatban máig is így él.

Ennek a szakmai csapatnak oszlopos tagja, mozgatórugója 1985 augusztusa óta a mai díjazottunk, aki ekkor került iskolánkba frissen végzett testnevelés-földrajz szakos tanárként.

Köszönjük neki a diákolimpiai eredményeket, a röplabda általi sikereket, a sítáborokat, hogy sok tanulónkat megtanított síelni, és sokakat bevezetett a tenisz világába. Vitathatatlan, hogy a sport által egészséges életmódra nevelő, és kiemelkedő személyiségfejlesztő, közösségépítő munkát végzett.

Sokan emlékszünk a látványos sportgálákra, melyeket szakmaisággal, lelkesedéssel szervezett. A szalagtűzőn a zászlósok bevonulásának látványos koreografálása is nevéhez fűződik, szívén viseli ennek felelősségteljes továbbadását is.

2019-ben nyugdíjba vonulhatott volna, de még maradt körünkben. A lojalitása, elköteleződése, kitartása, kollegialitása, alkalmazkodókészsége példaértékű.

Kívánjuk, hogy családja, barátai körében még számos esztendőn át legyen megbecsült csapatjátékos, testnevelő, edző, aktív sportoló.

 

Szívből gratulálunk a 2021. év díjazottjának, Szilágyi József testnevelő kollégának.