Csokonai 250 irodalmi vetélkedő

Csokonai 250 irodalmi vetélkedő

 

Iskolánkban 2023. november 16-án rendeztük meg a Csokonai 250 irodalomtörténeti vetélkedőt öt középiskola - a Fazekas, a Kodály, a Svetits, a Dóczy és a Csokonai – nyolc csapatának részvételével. A csapatok a versenyt megelőzően egy online fordulón vettek részt, melyben egy Csokonai Vitéz Mihályról szóló feladatlapon keresztül adtak számot a költő életrajzában való tájékozottságukról.

A vetélkedő nyitányaként Tóth-Laboncz Attila tartott rendkívül élvezetes bemutatót a Csokonai Vitéz Mihály: a garabonciás poéta című, hamarosan megjelenő képregényről, melynek sztoriját ő írta, a képi világát pedig Mester Csaba alkotta meg.

A vetélkedő zsűrijének elnöke Dr. Debreczeni Attila professzor úr, a Debreceni Egyetem legelismertebb Csokonai-kutató irodalomtörténésze volt, munkáját segítették Leiterné dr. Tóth Katalin tankerületi osztályvezető, Dr. Molnárné Szecskó Ágnes igazgató és magyar szakos tanár, illetve Zádorné Kondor Erika, iskolánk nyugalmazott pedagógusa.

A csapatoknak irodalmi, történelmi és kreatív feladatokon keresztül kellett bizonyítaniuk, hogy jól ismerik a költő életművét, különösen a Lilla-verseket.

A verseny első helyezettje a Csokonai Gimnázium Ötvös Nóra, Pankotai Fanni és Kovács Lara alkotta csapata lett, a második helyre a Svetits Gimnázium Ambrus Francseszka, Karacs Sarolta és Szilágyi Fanni képviselte csapata került, míg a harmadik helyet szintén helyiek, Nyiri Janka, Ujlakán Viktória és Kincs Veronika nyerte el.

A vetélkedő hangulata egyértelműen bizonyította, hogy a debreceni születésű költő neve és életműve mindenkié, és a megemlékezés legméltóbb módja, ha a város iskolái közösen ünneplik meg Csokonai születésének 250. évfordulóját.

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak! Köszönet és elismerés Bilen Attila tanár úrnak, aki összeállította a feladatokat, koordinálta a versenyt és vezette a vetélkedőt.

Képek: Pósán Enikő és Hajdu Anita

https://www.yogile.com/xef9i5jaywn/21t/share/?vsc=