„Hungarikumok” vándorkiállítást tekintettek meg és „Szerelmem, Erdély” rendhagyó Wass Albert irodalmi esten vettek részt diákjaink

„Hungarikumok” vándorkiállítást tekintettek meg és „Szerelmem, Erdély” rendhagyó Wass Albert irodalmi esten vettek részt diákjaink

 

A két évvel korábban nálunk is megfordult és nagy sikernek örvendő, eddig 77 intézménybe és több mint 20 ezer diákhoz eljutó A csodálatos Kárpát-medence c. vándorkiállítás után egy újabb ismeretterjesztő vándorkiállítást fogadhatott be iskolánk. A Hungarikumok vándorkiállítás projekt az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság támogatásával a Fiatalok a Nemzetért Alapítványnak, illetve iskolánk német-történelem szakos tanárának, Radnai Gábornak a jóvoltából látogathatott el iskolánkba.

A tárlat kultúránk alapvetően meghatározó elemeit, szívünket büszkeséggel eltöltő 60 hungarikumot mutat be fiatalok számára is informatívan, érdeklődést felkeltő módon.
A színes képekkel és rövid, tömör leírásokkal dolgozó kiállítás ugyan még csak szeptemberben indult el, de már megjárta az ország több oktatási intézményét, melyek közül örülünk, hogy az elsők között mi is ott lehettünk.
Számtalan témakörben mélyíthettük el már meglévő tudásunkat, mint pl. a néphagyományainkról, a magyar porcelánról, kerámiáról, nótáról és operettről, ősi magyar pásztorkutyáinkról, magyar húsárukról, fűszerekről, kulináris örökségünkről és híres személyeinkről és feltalálóinkról is sok új információt tudhattunk meg. A kiállítás egyik extrája a roll-up-okon található – QR-kódot beolvasva elérhető - érdekes kvíz volt, melyet az érdeklődő kitöltők az alapítvány honlapjáról a jövőben is könnyedén elérhetnek.

A kiállítás búcsúztatása után még egy nem mindennapi élményben lehetett része iskolánk több mint 20 pedagógusának és diákjának. A Debreceni Egyetem Református templomában Rékasi Károly színművész előadásában megrendezésre került „Szerelmem, Erdély” című hidegrázós Wass Albert irodalmi estet hallgathattuk meg, mely után a közönség felállva tapsolta meg a nem mindennapi élményt. A művésznek is kölcsönösen nagyon sokat adott ez a felemelő este, melyet mind az előadása után, mind külön bejegyzésben és megköszönt a közönségnek.
Köszönjük a felajánlást és a lehetőséget a Fiatalok a Nemzetért Alapítványnak!

Média megjelenés az eseményekről:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1017661863708316&id=100063935354606&rdid=07KT5zInPGKEKAP7

https://www.facebook.com/share/p/nHRVFDN2XxvqQHYR/