I. Felczak Diáktábor

I. Felczak Diáktábor

 

 

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívást kaptunk az I. Felczak Diáktáborba. A tábort teljes mértékben a Wacław Felczak Alapítvány támogatta, a programokat a Rákóczi Szövetséggel együttműködve valósították meg. 2022. június 18. és 23. között a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel és Rendezvényközpontban négy lengyel és négy magyar középiskola összesen több mint 100 diákja vett részt a testi, szellemi és lelki táplálékot bőségesen nyújtó programokon: kirándulások (Borsi, Füzér, Sárospatak), játékos nyelvórák, túrák, sportprogramok, előadások (nemzeti parkok, egyetemi képzés - magyarországi lengyel szakok és lengyelországi magyar szakok bemutatkozása, huszárbemutató), diszkó, moldvai csángó táncház, vetélkedő.

A részt vevő iskolák:

Lubartów – II Liceum Ogólnokształcące im. Piotra Firleja (Piotr Firlej Gimnázium)

Przemyśl – I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego (Juliusz Słowacki Gimnázium)

Przeworsk – I Liceum Ogólnokształcące im. Władysława Jagiełły (Jagelló Ulászló Gimnázium)

Żywiec - I Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika (Kopernikusz Gimnázium)

Budapest – X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium

Eger – Dobó István Gimnázium

Hajdúdorog – Szent Bazil Oktatási Központ

A mi iskolánkat a 9.c osztály hét diákja – Bodnár Laura, Csete Viola, Katona Lina, Kiss Szonja, Kordás Anna, Tóth Dorina, Zelenák Vanessza – és kísérőtanáraik, Nagyné Tóth Erzsébet és Éles Bulcsú képviselte. Csodálatosan éreztük magunkat, s reméljük, a magyar-lengyel barátság ápolásához mi magunk is hozzájárultunk.

A kapcsolatnak remélhetőleg lesz folytatása: tervezzük a következő tanévben is lengyel szakköri órák tartását, bízunk benne, hogy lesz II. Felczak Diáktábor a részvételünkkel, és megállapodtunk a żywieci Kopernikusz Gimnáziummal, hogy testéviskolai kapcsolatot építünk.

A Wacław Felczak Alapítvány és a Rákóczi Szövetség alkalmazottai mindent megtettek azért, hogy valóban felejthetetlen élmény legyen a tábor. Köszönjük, gratulálunk munkájukhoz.

A táborról az M1 2022. június 22-i 20 órás híradója is tudósított (a híradó vége, 18:31-től): https://mediaklikk.hu/video/hirado-2022-06-22-i-adas-13/

A Rákóczi Szövetség képes összefoglalója: https://www.facebook.com/rakocziszovetseg/videos/2194247670734197