Kerékpártúra a zeleméri templomromhoz

Kerékpártúra a zeleméri templomromhoz

 

 

Az autómentes nap (European Car Free Day) alkalmából megrendeztük hagyományos iskolai programunkat, a csokonais bringatúrát a zeleméri templomromhoz.

Az alábbiakban közöljük Radnai Gábor beszámolóját az eseményről:

Jobb napot sem azelőtt, sem azután nem lehetett volna kifogni a túrára, mivel azóta sem volt olyan szép napos és száraz időnk, mint aznap. Kegyesek voltak hozzánk  az Égiek, így névsorolvasás és egymás összevárása után több mint húszan neki is vágtunk a kellemes kis síkvidéki biciklis túránknak Zelemérre.

Útközben, Debrecen és Józsa határában  az Agrárgazdaság emblematikus kapujánál egy képre megálltunk, majd folytattuk utunkat Józsán át - néhol földúton - a zeleméri templomromhoz és a vele szemben elhelyezkedő zeleméri vasútállomáshoz. Akik lassabban tekertek, Nagy Péter tanár úr biztató szavakkal "biztosította a hátulját". Mikor megérkeztünk a templomromhoz, mindenki szusszant, ivott egyet kulacsából, elfogyasztotta szendvicsét, majd Mokánszki János tanár úrral szóltunk pár szót a templom történetéről és a környék honfoglaláskori és azt megelőző történelméről.

A bicikliseknek a Sport szelet kiosztása, majd kalóriapótlás után még volt idejük a templomromot és közvetlen környezetét felfedezni, majd miután elhagyta az álomás épületét az egyébként ritkán közlekedő InterPici, mi is visszafelé vettük az irányt, és délután meg is érkeztünk újra Debrecenbe, az iskolába.

Jövőre is jó lesz visszalátogatni ide, erre az egyedülálló helyre!