Kirándulás a Rákóczi Szövetség pályázatával

Kirándulás a Rákóczi Szövetség pályázatával

 

 

Március 19-én, szombaton ismét útra kelt a Csokonai Gimnázium néhány diákja. Sajnos az utaslista betegségek miatt kissé átalakult és megrövidült. Végül 16 diák kelt útra 2 kísérőtanárral, hogy részt vegyen egy két napos kiránduláson, ahol az első napon a mozgásé, míg a másodikon a művelődésé volt a főszerep. Az utazásra az alkalmat az 1848/1849-es szabadságharc Tavaszi hadjárata, a támogatást pedig a Rákóczi Szövetség adta.

A már szokásos helyről indulva, majd egy rövid gyöngyösi megállót megejtve máris (Csonka-) Magyarország legmagasabb pontján állhatott a csapat. Adta magát a csoportkép, majd kényelmesen ereszkedve nekiláttunk az erdei útnak. Mátrafüred után egy útlezárás miatt változtatni kényszerültünk az eredeti útvonaltervünkön, de nem estünk kétségbe, hiszen a Középső-Mátrában rengeteg turistaút közül lehet választani.

Kellemesen elfáradva értünk Sástóra, ahol mindenki kedvére válogathatott a kalandpark lehetőségei között (libegő, bobozás, függőhíd, katonai park…) A túra és a játék mindenki étvágyát meghozta, amit aztán a Benevár Étteremben csillapítottunk. „Folytásnak” még fölkerestük a Mátrafüred jelképének számító Kozmáry-kilátót, majd Mátraszentlászlóra indultunk, hogy elfoglaljuk a szállásunkat.

Egyesek a főzés előkészítésében segítettek, mások meccset néztek. A vacsora után hangulatos este következett: beszélgetés, régi történetek felelevenítése, közös éneklés majd nyugovóra térés.

A reggeli elkészítése és elfogyasztása után összepakoltunk a szálláson, majd Gödöllő felé vettük az irányt. Itt „természetesen” a Grassalkowich-kastély volt a fő program, amelyet szakszerű idegenvezetéssel jártunk körbe, de nem feledkeztünk meg az út tulajdonképpeni fő céljáról sem! Fölkerestük a temetőben az isaszegi csata emlékművét, ahol egyik diákunk tartott egy tizenegyedik évfolyamos történelem tagozatoshoz méltó előadást a Tavaszi hadjáratról és a közelben lezajlott ütközetről.

Ezután Veresegyházára indultunk, ahol a Marika konyhájában ebédeltünk meg. A menü húsleves (ha már vasárnap…) és gyrostál volt, amit néhányan a közeli cukrászdában tettek teljessé.

Egy tartalmas hétvégét hagyva a hátunk mögött, este hét órára értünk haza.

GALÉRIA