Közösségi szolgálattal a Digitális Debrecenért

Közösségi szolgálattal a Digitális Debrecenért

Sajtótájékoztatón mutatták be november 5-én a Debrecen Smart City stratégiájának Google Maps-kezdeményezését. A projekt eredményeképpen 1810 POI (Points of Interest), azaz hasznos hely került fel Debrecen digitális térképére.

A projekt megvalósításához gimnazista diákok segítségét kérte az EDC Debrecen, akik így teljesíteni tudták kötelező közösségi szolgálataik óraszámait. A diákok 2×6 fős csoportokban, kollégák kíséretében 3 hét alatt bejárták Debrecen Nagykörúton belüli területét, és közben minden POI-ről fényképet készítettek, amit azután a szükséges információkkal együtt feltöltöttek egy adatbázisba. Ez gyakorlatilag a történelmi Debrecen területe, egy 4km2-es terület, közel kétezer POI-tel. Az adatbázisban megadták a POI GPS koordinátával ellátott címét, nyitvatartási idejét, egyéb elérhetőségeit. Azokat a POI-ket, amelyek eddig nem szerepeltek a Google Maps-en, a diákok feltöltötték, a már meglévőket pedig frissítették, amennyiben azok adatait hiányosnak vagy elavultnak találták.

A projektben 3 középiskola, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma tanulói, összesen 21 diák vett részt. A mi iskolánkból négy tanuló közreműködött: Hímer Melinda (10.KnyB), Porcsin Péter (11.E), Füzesi Anna (10.B) és Szilágyi Dóra (11.F).

A sajtótájékoztatón részt vett Széles Diána, Debrecen város alpolgármestere, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője, valamint az együttműködő iskolák intézményvezetői és a projektben közreműködő diákok.

A bemutatót követően a város nevében Széles Diána alpolgármester oklevéllel jutalmazta a programban részt vevő intézményeket és diákokat.

Az eseményről bővebben:

https://dehir.hu/debrecen/meg-tobb-informacio-erheto-el-a-google-terkepen-a-debreceni-uzletekrol/2020/11/05/

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/tobb-mint-ezernyolcszaz-hasznos-hely-kerult-fel-debrecen-digitalis-terkepere-4484167/

https://denagy.hu/kiemelt/digitalis-debrecen-google-terkepen-a-belvaros-latnivaloi-uzletei-es-szervezetei/