Megemlékezés okóber 23-ról

Megemlékezés okóber 23-ról

 

Az októberi forradalom 68. évfordulóját ünnepeltük iskolánkban 2024. október 22-én. Rendhagyó, felemelő megemlékezésnek lehettünk részesei.

Sokan nem tudják, hogy 1956. október 23. délutánján itt Debrecenben, a Kossuth utcán dördült el az első sortűz. A forradalom első halottja Ács Zoltán 22 éves munkás volt.

A forradalom eseményeit egy 17 éves debreceni diák szemével mutatta be a műsor, a forgatókönyv alapja a Debreceni Református Kollégium harmadik osztályos gimnazista tanulójának, Zsoldos Jánosnak 2021-ben kiadott naplója. A történéseket megidéző jelenetek, dalok, versek, képek segítségével megérthettük, hogy „ilyen nagy dolog a szabadság”.

Köszönet mindenkinek, aki a műsor létrehozásában és előadásában közreműködött:

Szervező, forgatókönyvíró, rendező: Pap-Kaáli Nóra

Fellépő diákok:  a 12. A osztály tanulói

Fellépő tanárok: Balduccio Luca, Fejérvári Csenge, Nagy Miklós, Tiszlavicz János

Közreműködők: Dézsi István, Lévai Tünde, dr. Polgár Dávid

A műsorhoz a Magyar Honvédség képviselői is csatlakoztak: dr. Polgár Dávid főhadnagy szervezésében vendégünk volt Farkas Gábor százados, a KIKNYP 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ beosztott tisztje és munkatársai, Bóta Balázs szakaszvezető, illetve Barna Ferenc honvédelmi alkalmazott a 3. területvédelmi zászlóaljtól. Farkas Gábor a forradalmi eseményekhez kapcsolódóan fegyvereket mutatott be és érdekes információkat osztott meg velünk a debreceni kegyeleti tevékenységekről, a hadisírok kutatásáról és gondozásáról és a debreceni hősi emlékművekről.