Olasz tagozat: az első két hónap eseményei

Olasz tagozat: az első két hónap eseményei

 

Aki úgy döntött, hogy a magyar-olasz két tanítási nyelvű képzést választja, az a tanulás mellett sok- sok programnak, élménynek is részese lehet, amint azt az alábbi összefoglaló is bizonyítja. És még csak két hónap telt el ebből a tanévből! Gratulálunk az olasztanároknak és diákjaiknak!

Az összefoglalót Gulyás Éva tanárnő, az olasz munkaközösség vezetője készítette.

 

1. Olasz cserediákok a Csokonaiban

Az áprilisban elkezdődött ErasMove program folytatásaként szeptember elején Fabiana és Vittoria Palermóból, Teresa és Serena pedig Biellából érkezett hozzánk öt hétre. A magyar cserediákjaik segítségével ismerkedtek meg Debrecennel, a magyar kultúrával és az iskolarendszerrel. Örülünk, hogy megismerhettük őket! Ebben az évben reményeink szerint folytatódik a cserekapcsolat!

2. Vulkánokról olasz nyelven az egyetemen

Az olasz tagozat kilencedik, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tanulói október 6-án a Debreceni Egyetemen Sonia Calvari, a vulkánok és a földrengés-előrejelzés egyik legismertebb olaszországi kutatója előadását hallgathatták meg a Debreceni Egyetemen.

Sajtóhír: https://hirek.unideb.hu/node/17970?fbclid=IwAR20nfsE8bje4vMXJDy_gVs0It2AIJ9L4sU6ZEf4WnL1KabMmDcmtez6UMU

3. „Helló Szakma”

Október elején a Nagyerdei Stadionban rendezett „Helló Szakma” pályaválasztási rendezvényen létek fel Luca Balduccioval az olasz tagozat tizedikes és tizenkettedikes diákjai.

4. Második hely az olasz kreatív írás pályázaton

A 2022/23-as tanévben, az Olasz Külügyminisztérium által meghirdetett „Un' avventura per Corto” (Egy kaland Corto számára) című kreatív írás pályázatra a mostanra már 12.D osztály hét tanulója: Al-Shrebche Jázmin, Csendes Dorka, Juhász Nikolett, Takács Flóra, Tamás Jázmin, Böttkös Dávid és Pintér Bence nevezett be. A közös munka során az Olaszországban híres Corto Maltese képregényhős számára kellett olyan történetet írni, amely a nevező diákok országában játszódik, de kötődik Olaszországhoz egy helyszín vagy személy által. A hét tanuló története a második világháború idején játszódik. A Balatonon, egy repülőszerencsétlenséggel indul, Pannonhalmán, az akkoriban már létező olasz iskolában folytatódik, és egy szerelmi szállal fűszerezett kémtörténet bontakozik ki belőle. A címe „La figlia del pescatore”, azaz A halász lánya lett. A pályázat megírásában a nevező iskolák Marco Steiner író segítségét vehették igénybe, aki egy online előadásban adott konkrét tanácsokat az íráshoz, valamint megismerkedhettek Giuseppe Camuncoli rajzolóval, aki a Hugo Pratt kiállításon kalauzolta végig a diákokat egy videóban, és a rajzok bemutatása során adott tippeket a történet megalkotásához. Ő lett a nyertes pályázathoz készített rajzok elkészítője is.

A 12.D osztály hét tanulója által írt történet a nemzetközi pályázaton a második helyezést érte el, így csak egy hajszál választotta el attól, hogy igazi képregény születhessen belőle. A pályázat eredményét Firenzében az Olasz Kultúrintézetek vezetőinek jelenlétében hirdették ki, és idén egy vándorkiállítást szerveznek Corto Maltese figurájáról, amelyen helyet kapnak az első helyezett történet képei, és a második, valamint a harmadik helyezett történethez rajzolt címlapok is. A diákok munkáját segítették Gulyás Éva és Lorenzo Lanciotti. Gratulálunk a szép eredményhez!

5. Október 20-án a DEMKI által a Dósa nádor téren szervezett Forradalmi utcakoncerten lépett fel Luca Balduccio és az olasz tagozat tizedikes és tizenkettedikes diákjai.

Az esemény a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/watch/?v=279125425102521&ref=sharing

6. Látogatás az Immánuel Otthonban

Október 27-én Luca Balduccio és az olasz tagozat diákjai látogattak e Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközösség Immánuel Otthonába, hogy egy vidám hangulatú műsorral szórakoztassák az iskola tanulóit és dolgozóit. A diákokkal való találkozás, és a zenés műsor nagy élmény volt mindkét fél számára. Köszönjük a lehetőséget és a meghívást!