Tehetségkutató vetélkedő

Tehetségkutató vetélkedő

 

Az egyik legrégebben élő hagyomány iskolánkban a Tehetségkutató, amelyet minden évben a Csokonai-hét alkalmával rendezünk meg. Emlékezetesek a Szent Anna utcai régi épületünk jó hangulatú Ki, mit, tud-jai. Büszkén emlékezünk azokra a diákjainkra, akik ott megcsillantották tehetségüket. Egy biztos: a napjainkban divatos TV-s tehetségkutatókat a miénk időben mindenképpen megelőzi. – Ezen gondolatokkal nyitotta meg igazgatónő november 14-én délután a Teheteségkutató 2023. rendezvényt.

Névadónk születésének 250. évfordulójára emlékezve rendhagyó, ünnepi köntösbe öltöztettük a vetélkedőt. Egyrészt előnyt jelentett a Csokonaihoz kapcsolódó műsorválasztás, másrészt a produkciókat neves debreceni művészek értékelték, akik az előadóművészet, a színpad és a színház világában élnek, és iskolánkhoz szorosan kötődnek.

A zsűri tagjai voltak:

- dr. Ujvárosi Andrea - a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense. A tanítás mellett 1996-tól a Csokonai Színház magánénekeseként több tucat szerepet énekelt el az opera, az operett és a musical műfajában, Debrecenben, valamint Budapesten és több más hazai színpadon. Az Oktatási Hivatal által meghirdetett köznevelési program keretében a Magyar Állami Operaház megbízásából Az Opera Nagykövetei pályázat nyerteseként 2016. év januárjától mint az Opera Nagykövete végzi tevékenységét. Iskolánkban rendszeresen tartott előadásokat az opera műfajáról, a színház varázslatos világáról.

- Kiss Gergely Máté - színművész, bábművész. 1999-ben érettségizett a Csokonai Gimnáziumban, 2008-tól Csokonai Színház művésze. 2016-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett oklevelet. 2019 fordulópontot jelentett számára: a Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó szakmai elismerést az Idióta című darabban Miskin herceg megformálásáért, majd a Csokonaitól a Vígszínházhoz szerződött. Két év távollét után, most ismét a cívisvárosban játszik.

- Nemes József: 2001-ben érettségizett a Csokonaiban.  2004 óta a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ének-zene tanára, a Lautitia Kóruscsalád karnagya. Megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi díjjal, szakmai elismeréssel rendelkezik a kórusművészet területén.

A színvonalas, jó hangulatú vetélkedőn 23 produkció hangzott el.

Eredmények:

 

Versmondás kategória:

I.         Tölli Gabriella 12.E

II.        Al- Sherbeche Jázmin 12.D

III.      Molnár Lilla 10.A

Dicséret: Babincsuk Varvara 9.KnyB

Zene kategória:

I.         Fecsó Zina 11.F

II.        Kolozsi László 12.E

III.      Mózsik Petra 11.B

Dicséret: Csábi Vivien Judith és Kincs Veronika 12.E

Tánc kategória: (megosztott I. hely)

I.         Orémusz Dániel 9.B

I.         Radócz Zsófia 9.D

I.         Balogh Boglárka, Kardos Lili Panna, Kiss Réka 11.B

 

Felkészítők tanárok: Szakál Lászlóné, Dr. Püskiné Portörő Ágnes, Dr, Valastyánné Szigeti Andrea, Tóth Erzsébet, Fejérvári Csenge, Lévai Tünde Klára.

A programot Lévai Tünde Klára és Juhász-Héra Andrea szervezte, vezette.

Gratulálunk a fellépőknek és felkészítő tanároknak!

Köszönet Pósán Enikő tanárnőnek a fotókért!

Fotók: https://photos.app.goo.gl/sYv2UDyjhax8BuA2A