Pályázati információk

Pályázati információk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghírdetett, "Együttműködés Gimnáziumok között" című, HAT-15-06 kódjelű pályázati felhívásra benyújtott, HAT-15-06-0018 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Iskolavárosok diákjai kulturális örökségeink és természeti kincseink nyomában című pályázatunk az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 1 011 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázat programját a kolozsvári Apáczai csere János Elméleti Líceummal közösen valósítjuk meg, folytatva ezzel immár egy éves testvériskolai kapcsolatunkat.

2015 novemberében iskolánk diákjai Erdélybe látogatnak, 2016 áprilisában a kolozsvári diákokat látjuk vendégül.

A részletes programterv itt olvasható.

 

Kapcsolatunk a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceummal

 

A kapcsolat alapötlete 2014 nyarán született meg, amikor az Apáczai művésztanára, Székely Géza kiállítást szervezett Éles Bulcsúnak Kolozsvárott. Javasolta, hogy a megnyitóra jöjjön el néhány tanár és diák is, egy lehetséges testvériskolai kapcsolat kezdeteként. Hiszen fontos, hogy a két iskola diákjai kölcsönösen megismerjék Kolozsvár, illetve Debrecen történelmét, kultúráját és hagyományait, és barátságokat kössenek egymással.

Először iskolánk látogatott el Kolozsvárra, 2014 szeptemberében (6 tanár és 12 diák). Éles Bulcsú kiállításának megnyitóját a két iskola bemutatkozása követte, majd a diákok és a tanárok ismerkedtek egymással. Ekkor már egyeztettük a tavaszi visszafogadás és a kapcsolatépítés lehetőségeit. A kolozsvári igazgató nyitott volt az új partnerkapcsolatra, de mindenképpen valami sajátos jelleget szeretett volna adni az együttműködésnek. Másnap egy gazdag városnézés várt ránk, természetesen a Házsongárdi temetőt is megtekintettük, mielőtt hazaindultunk volna.

2015 áprilisában tudták a kolozsváriak viszonozni látogatásunkat (2 tanár és 11 diák), de ők már három napra érkeztek. Egy rövid igazgatói köszöntő után a diákok és a kollégák ismerkedése és a programok egyeztetése következett. Másnap délben nyílt meg Székely Géza kiállítása a Csokonai Vizuális Műhely Galériájában, majd este következett a Csokonai Gála, amelyen több kolozsvári diák is szerepelt fellépőként. A harmadik napon Nyíracsádra utaztunk, és a Gúthi erdőben tettünk egy kirándulást.

A kolozsváriak meghívására négy tanár és négy diák ellátogatott a Kolozsvári Magyar Napok hétvégéjére 2015 augusztusában. Ekkor már elbírálás alatt volt Határtalanul! pályázatunk, így a fantasztikus élményt jelentő kulturális programokon való részvétel mellett jutott kis idő a pályázat programtervének egyeztetésére is.

Csodálatos várost, csodálatos embereket ismertünk meg, izgalommal várjuk a következő közös élményeket.

 

 

Képek:

http://1drv.ms/1MbXZu3