Március 15. - közös ünneplés Erdélyben a tordai líceum diákjaival

Március 15. - közös ünneplés Erdélyben a tordai líceum diákjaival

 

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei középiskolások számára hirdeti meg immár hagyományosan március 15-i Diákutaztatási Programját. Éles Bulcsú tanár úr idén is sikersen pályázott, így közösen ünnepelhetett egy diákcsoportunk a tordai Jósika Miklós Líceum tanulóival. A csoportot Éles Bulcsú és Kiss József tanár úr kísérte el. Az alábbiakban rövid élménybeszámoló olvasható az útról:

Erdélyben járt a Csokonai Gimnázium 17 diákja és 2 tanára. Március 13-án, hétfőn reggel fél nyolckor kelt útra a kis csapat. Az első érdemi megálló Bánffyhunyad volt. Itt a református lelkész mutatta be Kalotaszeget és a templomot, majd egy tartalmas kalotaszentkirályi ebéd után Magyarvalkó templomához vezetett az út, ahol a középkori emlék megtekintése után a kilátásban gyönyörködhettek a résztvevők. A körösfői ajándékvásárlás után a magyarvistai szálláson zárult a nap.

Másnap következett Torda, ahol a helyi Jósika Miklós Líceum 3 osztályának adtak ünnepi műsort a diákjaink. Lélekemelő volt, hogy helyszínt az a templom adta, ahol az 1848-as országgyűlésen kimondatott Erdély és Magyarország egyesülése! Természetesen nem maradhatott ki a hasadék sem, majd Kolozsvárra indult a csapat. Itt a Mikó Étteremben volt az ebéd, majd szabad városnézés következett. Este tíz óra után, fáradtan, de élményekkel telve tért haza a 17+2 „kolozsvári vándor”.

Köszönjük a pályázati lehetőséget a Rákóczi Szövetségnek, a szervező munkát Éles Bulcsúnak és Kiss Józsefnek.